Főoldal / Legfrissebb cikkeink / Élő állatokat szállító konténerhajók rostokolása a Szuezi-csatornán
Élő állatokat szállító konténerhajók is rostokolnak a Szuezi-csatornán

Március közepén a panamai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú Ever Given konténer hajó az erős szél hatására keresztbe állt a  Szuezi-csatorna egy szűk szakaszán, és beékelődött. Tengerészeti adatbázisok alapján legalább 20 élő állatot szállító konténer hajó is vesztegelt a feltorlódott hajók között. Napokon keresztül még bizonytalan volt, hogy hány napig, milyen hosszan tart majd a kényszer leállás.  

Az elakadt konténer szállító hajók között van olyan, amely európai állatokat visz, több közülük Spanyolországból, illetve Romániából indult útnak. Az élőállatokat szállító hajókon folyamatosan etetni és itatni kell az állományt, valamint gondoskodni kell továbbá a trágya és a vizelet ürítéséről is.  A csatornán lévő kikötőkből elvileg tudnak takarmányt és vizet szállítani az élőállat szállító konténer hajókra. Bár ez a műveletet is megnehezíti és bonyolítja a több száz hasonló sorsra jutott és a csatornába rekedt kisebb, nagyobb hajó. 

Az állatvédők nem ok nélkül aggódtak. Hiszen szakértők szerint az ilyen helyzetekben ezek a hajók lényegében biológiai időzített bombák. A helyzet tehát nem csak az állatokat, de a hajón szolgáló személyzetet is veszélyezteti.  Szerencsére az Ever Given hajót egy hét után sikerült kiszabadítani és egyenesbe állítása után újra megindulhatott a csatorna zavartalan forgalma.

Adatkezelési tájékoztató | GRANDE Konténer KFT. | Minden jog fenntartva. 2021